Betöltés…
WAGO Hungária

CoDeSys 2.3 programozó szoftver bemutatása 1. rész

A CODESYS az EN-61131-3 (IEC 1131 vagy 61131) szabványnak megfelelő programozási felületet biztosítja a Kontrollerek számára.

Ebben a szabványban a következő program nyelvek érhetők el: Létra diagram (LD), Funkció blokk diagram (FBD), Strukturált szöveg (ST), Utasítás lista (IL), Szekvenciális funkciós diagram (SFC). Több gyártó is használja ezt a környezetet, és minden gyártó a saját eszközeit és könyvtárait telepíti a CoDeSys alá. Ennek köszönhetően választhatók a legördülő listában a WAGO vezérlők és programozható kijelzők.

Fontos megjegyezni, hogy a CoDeSys 2.3 szoftver telepítése után szükséges a WAGO TSP- t telepíteni, ami ezeket a kiegészítőket (eszközök, könyvtárak) tartalmazza. Ezt közvetlen a WAGO-s képviselettől el lehet kérni.

A legördülő eszköz listából ki kell választani azt a PLC-t, amelyiket szeretnénk programozni. Arra érdemes odafigyelni, hogyha van olyan eszköz, ami nincs a listában, akkor az vagy nem programozható, vagy új és az adott CoDeSys verzióban nem érhető el. Ezt egy CoDeSys frissítéssel lehet orvosolni, illetve az eszköz adatlapjából kideríthető, hogy programozható vagy sem. Az eszköz adatlapja elérhető a következő oldalakon. Ha a szoftver menünél a WAGO-I/O-PRO elnevezés van, akkor az a vezérlő CoDeSys 2.3-ban programozható.

WAGO vezérlő adatlapok: https://www.wago.com/wagoweb/documentation/index_e.htm

WAGO honlap: https://www.wago.com/hu/

 

Projekt létrehozása:

  1. WAGO-I/O-PRO CAA program elindítása (StartProgramsWAGO-SoftwareCoDeSys V2.3 < CoDeSys V2.3)

2. FileNew kiválasztása

3. A “Target system settings” menünél be kell állítani a használatos WAGO PLC-t

4. Az alapbeállításokkal a kontroller hozzá adódik a projekthez az OK gomb elfogadásával.

5. Az New module kiválasztásával egy új PLC program adható hozzá aminek PLC_PRG névvel kell, hogy rendelkezzen, de a programnyelv szabadon választható esetünknél ST (strukturált szöveg) programnyelvet használtunk.

6. A Resources menü kiválasztásával egyéb beállítások elvégezhetők (pirossal jelölve).

7. Nyisd meg a PLC Configuration menüpontot

8. Hardware configuration,-nél a K-Bus[FIX]-ra az egér gomb jobb megnyomásával az Edit gombot kell kiválasztani.

Ezután az alábbi felület jelenik meg, ahol az eszközöket fel lehet venni manuális (zöld pluszjelre kell kattintani) módon, de automatikusan (nagyítóra kell kattintani) is fel szkennelhetőek a modulok.

9. A ki-bemeneti modulok felvétele után elnevezzük a használni kívánt ki-bemeneteket.

10. Az OK gomb megnyomásával hozzá lesz a projektünkhöz hozzá adjuk a modulokat. A következő navigáló menüben lehet megtekinteni a ki-bemeneti változókat és azok állapotait online üzemmódban.

11. A program struktúrához visszamenve hozzáadható a programhoz többféle funkció, változó és könyvtár (Ezek mindegyikéről van egy bővebb leírás, ahol a kiválasztott funkció blokk, funkció, vagy program működése elolvasható).

Globális változók hozzáadása:

12. A következőképpen működik a programok, funkcióblokkok, funkciók hívásai

13. Az Alarm configuration-nél a felhasználó hozzáadhat alarmokat a programjához és tetszés szerint konfigurálhatja be az adott alarm prioritását, illetve hogy milyen funkciókat szeretne hozzáadni.

14. Library-k (könyvtárak) hozzáadása

Ennél a menüpontnál library-t lehet a programhoz hozzáadni, amiben sokféle már előre megírt funkciók, funkcióblokkok és programok szerepelnek (pl. szabályzó program, kommunikációs program, időprogram, motorvezérlő program, stb.). Igény szerint a felhasználó is megírhatja a saját library-t (könyvtárát), amit szintén hozzáadhat a programjához.

15. A program befejeztével a programot meg kell hívni a PLC_PRG fő programban

16. A következőképpen nézhet ki egy kész program struktúrája

17. Ezután a konfigurációnál (Online-> Communication Parameter) be kell állítani az IP címet amin a PLC elérhető.

18. Ezután a PLC-re rá lehet tölteni a programot az Online-> Login választásával.

A programban megfigyelhető az összes jelzés és paraméter és ezek mindegyike írható a programból. A fizikai ki-bemeneteknél is megfigyelhető az összes csatorna aktuális állapota, értéke ami a PLC konfigurációnál található.

Ezen felül a beüzemeléshez még használható egy másik szoftver is a WAGO-I/O-CHECK amelynél konfigurálhatóak, a hőmérséklet modulok milyen hőmérséklet érzékelőt kezeljenek, illetve az összes ki-bemeneti modulnak az állapota megfigyelhető és módosítható.

Hiba esetén a hiba megfigyelhető az alsó sávban (A hiba diagnosztizálható a kontroller részletes leírásában)

19. Program szimulációs módban is elindítható az Online-> Simulation majd az Online-> Login választásával.

20. Vizualizáció hozzáadása: Ki kell választani a Target Settings-nél a web vizualizációt

A web vizualizációhoz hozzáadható már előre megírt vizualizációs fájlok, amit a  library-k hozzáadásánál lehet megtenni, de tetszés szerint a felhasználó a saját vizualizációját is megcsinálhatja, ahogy a következő képeken is látható. Van lehetőség több felhasználói szinten is bejelentkezni, ahol meg van szabva a felhasználóknak, hogy ki milyen szinten tud a rendszerhez hozzáférni. A legmagasabb szinten minden engedélyezett (pl. alapjel, szabályzási paraméter változtatás), míg alacsonyabb szinten pl. csak megtekintheti a rendszer állapot jelzéseit. A vizualizációban lehet egyéb képeket (.jpg) is hozzáadni, valamint azokat animálni.

Bejelentkezés:

Időprogram hozzáadása:

Külső hőmérséklet alapján beállítható előremenő hőmérséklet:

 

További információk:

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=pWqUBErn3Yw&list=PLn65iPCmafjlht_p30201t3uCCF3s0KOY&index=16