Betöltés…
WAGO Hungária

e!COCKPIT Library Manager

Miért van erre szükség?

A programozás világában két féle dolog létezik: amire már van kész program, és amire még írják. Ez igaz a WAGO-ra is, ahol a munkatársak időről időre mindenféle új megoldások programjait készítik el, vagy éppenséggel a meglévőket fejlesztik. Természetesen ez a feladat mára már akkora szerepet kapott, hogy a fejlesztői környezetek legnagyobb része már tartalmaz egyfajta munkakönyvtár kezelést, aminek segítségével előre elkészített forráskódú program részleteket illeszthet bárki az egyedi alkalmazásába. Az efféle könyvtárak készítéséhez nincs szükség külön szoftverre, bárki készíthet akár jelszóval védett gyűjteményeket is, bár ez ennek a cikknek nem témája.

Meglévő könyvtárak, WagoApp…

A WAGO számos előre elkészített és karbantartott munkakönyvtárat biztosít a felhasználók számára. Az esetek legnagyobb részében a WagoApp… névvel kezdődőek lefedik az igények jelentős részét: a legtöbb gyakran használt funkció ezekben a könyvtárakban található. Néhány nevezetes példa:

  • WagoAppBuilding
  • WagoAppDALI
  • WagoAppDatalogger
  • WagoAppKNX
  • WagoAppPlcModbus
  • WagoAppPowerMeasurement
  • WagoAppScheduler
  • WagoAppString
  • WagoAppTime
  • …és még sok minden más…

Ezeket a könyvtárakat globális és lokális módon is hozzá lehet adni egy projekthez. Értelem szerűen ennek a következménye az lesz, hogy a globálisan projekthez adott munkakönyvtárak a projektben bárhol használhatóak, a lokálisak pedig csak a kiválasztott PLC programjában. Fontos megjegyezni, hogy egyes könyvtárak nem támogatják a globális működést, így ezekben az esetekben mindenképp a PLC programján belül kell ezeket importálni a projekthez (például WagoSysDynamicIoMapping).

1. ábra – Globális és lokális Library Manager

Használat

Az első lépés, hogy ha nem tartalmaz az adott blokk Library Manager elemet, akkor ezzel bővíteni kell. Ez leggyorsabban jobb kattintással tehető meg, majd a legördülő menüből ki kell választani ezt az elemet.

Megnyitása során egy hasonló képnek kell megjelennie:

2. ábra – Könyvtárak listája

A szürkével írt könyvtárak az e!COCKPIT szoftver által kerültek automatikusan hozzáadásra a projekthez, a feketék pedig a felhasználó által hozzáadottak. Ez alól a képen látható „Standard” library a kivétel, ami a PLC projektbe húzásakor automatikusan létrejön. A szürkével jelzett könyvtárakkal való munka nem ajánlott, azonban ritkább esetekben szükséges lehet a használatuk. A „Namespace” oszlopban azok a karakter sorozatok jelennek meg, amikre hivatkozva a könyvtár belső elemeit elérheti a felhasználó. Erre példa, hogy a „Standard.TON” elérési útvonal a „Standard” könyvtár „TON” elemére mutat.

Új könyvtár hozzáadása az „Add Library” gomb megnyomásával történik, ami hatására a felugró ablakból keresés, vagy a strukturált mappa rendszerek használatával megtalálhatóak a megfelelő könyvtárak. Az alábbi képen látható a „WagoAppStepper” könyvtár keresése.

3. ábra – Könyvtárak és funkciók keresése

Számos munkakönyvtár tartalma közvetlen dokumentációval is el van látva, néhány esetben akár azonnal bemásolható forráskóddal is. A könyvtár nevére kattintva megnyílik a tartalma, majd a benne lévő elemekre kattintva jelenhetnek meg ezek a dokumentációk.

4. ábra – Könyvtárak elemeinek leírása

A WAGO által készített munkakönyvtárak következetesen egymásra épülnek, így a felhasználó gyakran csak a WagoApp… típusú munkakönyvtárakkal találkozik. Az ablak felső részében a könyvtár neve mellett lévő jelre kattintva megtekinthetők a kiválasztott elem hivatkozásai, majd azon belül azok hivatkozásai, és így tovább.

5. ábra – Könyvtár hivatkozások, “how deep the rabbit hole goes”

A felhasználni kívánt elem alapos átvizsgálása után nincs más hátra, mint a tényleges programba való beillesztés. Mivel az esetek döntő többségében funkció blokkok teszik ki a funkció gyűjtemények nagy részét, így ez látható a következő képen is.

6. ábra – Programba illesztés

Nem kell mást tenni, csupán a programban az elérési út segítségével hivatkozni kell a kiválasztott elemre. Ez egy funkció esetén jelenthez közvetlen meghívást, funkció blokk esetén pedig csak egy példányát kell deklarálni, ami utána szintén meghívható.