Betöltés…
WAGO Hungária

HMI (Human Machine Interface) panelek

A HMI (Human Machine Interface) panelek olyan eszközök, amik megteremtik az ember és a vezérlés között a kapcsolatot. Régebbi vezérlőpultokon lámpák és kapcsolók sokasága látta el ezt a feladatot, mára ezeket kifinomultabb érintőképernyős kijelzők váltották fel.
Ipari folyamatok megjelenítésére és beavatkozásra alkalmas eszközök. Megjelenítő felület igény szerint programozható, így egy operátor állomásnál lévő egyszerű gépkezelő felülettől kezdve egészen trendek, grafikonok, és folyamatok megjelenítésére alkalmas. A Control Paneleink akár PLC-k helyettesítésére is alkalmas.

WAGO HMI paneleket többféleképpen csoportosíthatjuk: széria, verzió, funkció és hardver konfiguráció, képátló szerint.

Típusok és hardver konfigurációk:

Típusból és hardver konfigurációból is 3 féle létezik.

Első a Web Panel, amihez PIO1 hardver tartozik. Érintőképernyője rezisztív technológián alapszik.

 
Ábra 1: Web Panel alkalmazási példa

Ezek csak vizualizáció megjelenítésére alkalmasak. A vizualizáció és a program a vezérlőn fut.
A Web Paneleken Web Browser van, ami a vezérlőn lévő Web Server-én futó vizualizációt jeleníti meg.

 

Ábra 2: PIO1 hardver alulnézete

A PIO1-es hardveren két RJ-45-ös csatlakozó található, amivel Ethernet hálózatra lehet helyezni a kijelzőt. Emellett 2 USB 2.0 csatlakozó, amibe egeret, billentyűzetet vagy USB csatlakozós adattárolót helyezhetünk (pl. pendrive). Mindkét USB interfész egyenként maximum 500mA-t tud biztosítani a csatlakoztatott eszköznek.

Visu Panel-ek PIO2 hardver konfigurációval érhetőek el. Érintőképernyője rezisztív technológián alapszik.

 

Ábra 3: Visu Panel alkalmazási példa

A Visu Panelen Web Browser mellett Web Server is fut, így e!COCKPIT szoftverből közvetlenül a kijelzőre elkészíthető és letölthető a vizualizáció, amit a saját erőforrása futtat, nem pedig a PLC. Ez lényegesen rövidebb reakció időt jelent a Web Panelhez képest. A kontrollerrel Ethernet vagy Modbus TCP/UDP protokollon keresztül (Master) is tud adatot cserélni.

 

Ábra 4: PIO2 hardver alulnézete

Két RJ-45 és két USB 2.0 csatlakozó mellett található rajta egy 3,5mm sztereó csatlakozó, amivel Jack dugós fejhallgatót vagy hangszórót lehet csatlakoztatni a riasztások, figyelmeztetések vagy hangüzenetek jelzése érdekében.

Control Panel a HMI megjelenítő felület mellett vezérlőként is tud funkcionálni, így akár helyettesítheti is a PLC-t. Érintőképernyője kapacitív technológián alapszik. A vezérlőpanelekhez a PIO3 hardverkonfiguráció társul.

 

Ábra 5: Control Panel alkalmazási példa

A vizualizáció mellett IEC 61131-3 szabványnak megfelelő PLC programot is lehet tölteni e!COCKPIT fejlesztőkörnyezetből. Ethernet/IP (S), Modbus TCP/UDP/RTU (M/S) és CANopen (M/S), MQTT protokollokkal képes kommunikálni más eszközökkel.

 

Ábra 6: PIO3 hardver alulnézete

Az eddigi csatlakozók mellett egy RS-232, egy RS-482 és egy CAN interfésszel bővült, valamint 4 digitális bemenet/kimenet konfigurálástól függően.

Minden kialakításnál a készülékház oldalán található mód kiválasztó DIP-switch, állapot visszajelzést adó LED-ek és microSD kártyaolvasó. MicroSD kártyával 2GB-ig, microSDHC kártyával akár 32GB-ig lehet bővíteni a külső memóriát.

 

Ábra 7: Kijelző ház oldalnézete

Képernyő méretek:

Majdnem minden kijelző elérhető 10,9 cm, 14,5 cm, 16 cm és 25,7 cm-es képátlóval. A Touch Panels 600 Advanced Line csak 18- és 25,7 cm-es kivitelben érhető el.

Képátló:         10,9 cm
Színmélység:   24 bit, ’True color’, 16 millió szín
Felbontás:       480×272
Képarány:       16:9

Képátló:         14,5 cm
Színmélység:   18 bit, 262 ezer szín
Felbontás:       640×480
Képarány:       4:3

Képátló:         18 cm
Színmélység:   24 bit, ’True color’, 16 millió szín
Felbontás:       800×480
Képarány:       16:9

Képátló:         25,7 cm
Színmélység:   24 bit, ’True color’, 16 millió szín
Felbontás:       1280×800
Képarány:       16:9

Touch Panel e!DISPLAY 7300T:

Az e!DISPLAY Web Panelek a 750-8xx kontrollerek Java alapú és 750-8xxx PFC-k HTML alapú vizualizációit is képes megjeleníteni.
Kijelző alatt található szenzoroknak köszönhetően érzékeli a jelenlétet és a környezet megvilágítását így automatikusan szabályozza a fényerőt és energiatakarékos üzemmódba is tud kapcsolni. Továbbá igény szerint a képernyő alatt található gombokkal lehet a képernyő fényerőt állítani.
Passzív hűtésnek köszönhetően nincs benne ventilátor, így nem igényel karbantartást.
A készülékház hátulján IP20 míg az előlapon IP65 védelmi szintet biztosít, megfelelő beszerelést követően.

762-3000:
Képátló:          10,9 cm

762-3001:
Képátló:          14,5 cm

762-3002:
Képátló:          18 cm

762-3003:
Képátló:          25,7 cm

 

Ábra 8: e!DISPLAY 7300T kijelzők