Betöltés…
WAGO Hungária

Mi is az ipari számítógép (Industrial PC)?

Az IPC-k mondhatni a hagyományos asztali számítógépek és a rack szerverek közötti átmenetet képviselik. Mivel ipari alkalmazásoknak meg kell felelniük, a következő általános tulajdonságokkal kell rendelkezniük: 

  • Nagy számítási teljesítmény 
  • Nagy tároló kapacitás 
  • Robosztus kialakítás, jó szervizelhetőség 
  • Elektromágneses zavarvédelem 
  • Többféle kommunikációs protokollok támogatása 
  • Kis méret 

Ezek a számítógépek általában adatgyűjtést, adatbázis kezelést, menedzsment szoftverek futtatását, vizualizációk megjelenítését és automatizálási programokat futtatnak. 

Edge Computer  

A WAGO Edge Computer kifejezetten IoT alkalmazásokra lett kifejlesztve, Debian Linux 10.5 operációs rendszerrel rendelkezik (más operációs rendszer is feltelepíthető, például Windows 10, Ubuntu). A gyári firmware-ben előre feltelepített Docker is található, ami megkönnyíti a különböző alkalmazások telepítését és azok menedzselését. 

 

A szériában 3 különböző típus található, amik többnyire a processzorban, RAM és Flash memória kapacitásában és a ház kialakításában különböznek. Az alumínium házon belül mPCIe található, amihez 2,5“ SSD-t lehet helyezni további tárhely bővítésre. 

Megjelenítő eszközöknek HDMI és DP port, perifériáknak 4 USB port és hálózatnak 2 (vagy 4) ethernet port helyezkedik el az eszközön. 

WBM oldal 

PLC-khez és csatolókhoz hasonlóan itt is megtalálható egy előre elkészített konfigurációs oldal, ez a 9090-es porton érhető el (például 192.168.1.17:9090). Grafikonokon megtekinthetőek a hardver és rendszerrel kapcsolatos információk (pillanatnyi terheltség, tárhely állapota, hálózati aktivitás stb.), felhasználók és docker konténerek menedzsment oldala, alkalmazások és terminál is. 

Docker alkalmazás telepítése és elérése 

Az eszközön teljes értékű Debian Linux operációs rendszer van feltelepítve, ennek köszönhetően természetesen nem csak Docker-rel lehet alkalmazásokat telepíteni, hanem internet eléréssel „apt-get” paranccsal, vagy a már letöltött alkalmazáscsomagok telepítésével. 

A Docker-es alkalmazás telepítés előnye, hogy terminálba írt parancssorok használata nélkül pár kattintással telepíteni tudjuk a kívánt alkalmazást. 

Példaként a Node-RED alkalmazást telepítettem. Letöltés után az ’Images’ listában jelenik meg az alkalmazás, amit a jobb oldalon lévő futtatás gombbal tudunk elindítani. 

A felugró ablakban a konténer környezetet tudjuk paraméterezni. Akár új konténert is létre lehet hozni, vagy már meglévőbe be lehet linkelni.  Talán a legfontosabb beállítás a sárgával jelölt port: az alkalmazást ezen lehet elérni. 

Jelen esetben a 192.168.1.197:1880 címet a böngészőbe írva elő is jön az alkalmazás oldala.  
Telepített alkalmazásokat a konténerek között bármikor törölni/leállítani/módosítani lehet az eszköz újraindítása nélkül.