Betöltés…
WAGO Hungária

Ethernet/IP kommunikáció – 3.5-ös verziójú Codesys

Codesys 3.5

Az Ethernet/IP kommunikációról már egy előző blogbejegyzésben részletesen tárgyaltunk, ezért a jelenlegi téma ennek kiegészítésére szolgál az új, 3.5-ös verziójú Codesys-ben. Javasoljuk, hogy először olvassa el az előző cikkünket az Ethernet/IP kommunikációról, hogy utána ezt a kiegészítő posztot egyszerűbben tudja beépíteni a munkájába.

A követendő lépések

A projekthez elsősorban adjuk hozzá az Ethernet/IP master (scanner) vezérlőnket, amennyiben ezt a projekt létrehozásakor még nem tettük meg (támogatott eszközök: 750-821x, 751-9301). Ennek az eszköznek adjuk is meg az IP címét a Communication Settings-ben. Enélkül a slave-t sem tudjuk majd konfigurálni. Ezután a slave eszköz EDS fájlját kell beolvasnunk, melyet a Tools fül Device Repository menüpontjára kattintva tehetünk meg. 

A Device Repository-ban pedig az Install-al nyissuk meg a fájlkezelőt, és válasszuk ki a lementett .eds fájlt. 

Akkor jártunk el sikeresen, amennyiben a fájl kiválasztása után a következő üzenet jelenik meg (az eszköz neve természetesen változhat):

 A következő lépésként a vezérlőre jobb klikk -> Add device…  majd válasszuk ki az Ethernet fül alatt az Ethernet/IP > Ethernet/IP Adapter opciót, és adjuk hozzá az eszközt a projekthez.

 A létrejött eszköz megjelenik a bal oldali menüben, itt dupla kattintással nyissuk meg a konfiguráló felülét, és a General fülön a Network Interface pontban válasszuk ki a br0-t. 

A készüléklistában válasszuk ki az Ethernet opciót, majd jobb klikkel Add device menüpontban adjuk hozzá EtherNet/IP Scanner-t.

Ehhez pedig vegyük fel az előzőleg felvett eszközünket:

Amennyiben mindent jól végeztünk el, a Devices ablakunk a következőképpen néz ki:

Adjuk meg a slave IP címét:

Majd a slave eszközünknek állítsuk be a megfelelő I/O adatokat a Connections fülön. Az I/O listát és az általuk foglalt területet az Ethernet csatoló WBM-én keresztül az Ethernet/IP menüben találjuk:

Fontos, hogy megfelelően adjuk meg ezeket az adatokat, ugyanis nem megfelelő beállítás esetén nem fog működni a kapcsolat. A slave beállításainak Connections fülét megnyitva tudjuk megadni az Instances-ből olvasott adatokat. 

Ezután a szükséges változókat az EtherNet/IP I/O Mapping fülön adhatjuk meg, vagy közvetlenül a lefoglalt területeket is írhatjuk programból:

#codesys #wago #plc #coupler #csatoló #ethernetip #ethernet/ip