Betöltés…
WAGO Hungária

Access Point (AP) – A vezeték nélküli hálózatok kulcsfontosságú eszköze

Ismerkedés az Access Point-tal: Vezeték nélküli hálózatok kiterjesztése és konfiguráció

A számítógép hálózatok óriási terület, bármely témájából többrészes cikksorozatot lehetne írni még úgyis, hogy csak felületesen érintjük az adott témát. Korábbi cikkeinkben eddig többnyire a PLC lehetőségeit vizsgáltuk:

Ebben a cikkben kilépünk az automatizálás világából és megismerkedünk egy konkrét hálózati eszközzel, az Access Point-tal (AP).

Mi az Access Point?

Az Access Point (AP) magyarul Hozzáférési Pont egy olyan eszköz, ami vezeték nélküli kommunikációs végberendezéseket „összeköt” vezetékes hálózattal.

Tehát egy meglévő vezetékes hálózatot kiterjeszt, WiFi hálózattá.

A vezetéknélküli hálózaton (WLAN) használt protokollokat az IEEE 802.11-es (és rengeteg változata) szabványa írja le (WiFi, Bluetooth stb.).

Ezt az otthoni routerem is tudja, akkor ez mire jó?

1. Valóban ma már az alsó polcos routereknek is van WLAN hálózatuk. Ez magán célra a családi házunkba teljesen megfelelő, ahol átlagosan LAN-on van egy asztali számítógép- nyomtató, 2-3 telefonnal pedig a WiFi-t használjuk. Ez mind aránylag kis területen.

Most pedig nézzünk egy irodaházat, ahol tucatnyi helyiség van, bennük több klienssel. Ez óriási hálózati infrastruktúrát igényel, aminek kiépítése és karbantartása jóval nagyobb lehet, mintha irodánkként lenne egy kábel kihúzva az AP-nak és minden végberendezés WiFi-t használna.

 

2. Router és AP más szinten más célt szolgálnak. A router egy ’Layer 3’ eszköz, ami azt jelenti, hogy különböző alhálózatok között létesít kapcsolatot. Például az internet szolgáltató hálózatát a mi belső otthoni hálózatunkkal.

Az AP ’Layer 2’ eszköz, nem különböző hálózatokat köt össze, hanem eszközöket csatlakoztat egy adott alhálózatra.

Más-más gyártó eszközei különböző egyéb funkciókat szolgáltat, de a fenti alapelv mindegyiknél ugyanaz.
Most nézzük meg egy konkrét eszköznek a tulajdonságait.

758-919 Access Point 

A vezeték nélküli hozzáférési pont M50-es szerelést támogat, ami hasznos lehet állmennyezetbe vagy akár elosztószekrényekbe való beszerelésre (a külső oldal IP67-es védettséget biztosít).

 

 

Ethernet alapú kommunikációk mellett támogatja a Bluetooth és Bluetooth Low Energy (Le) protokollokat is.

Az eszköz alapértelmezetten statikus 192.168.0.99-es IP címmel rendelkezik.
Csatlakozást követően a főoldalon megtekinthető az általános beállítások.

 


Az Easy Config menüpontban egyszerű/leggyakrabban használt általános konfigurációkat lehet elvégezni.

 

Ilyen például:

  • a gyári beállítások visszaállítása
  • WLAN konfiguráció
  • Bluetooth konfiguráció
  • PROFINET konfiguráció

Amennyiben nem elegendőek az itt található lehetőségek, a további menüpontokban részletesebben lehet a konfigurálást elvégezni.

A már tényleg nagyon egyéni is bonyolult beállításokat pedig terminálhoz hasonlító felületen AT parancsokkal lehet megtenni.