Betöltés…
WAGO Hungária

Óbudai sikerek a 25. Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen

Immár 25. alkalommal került megrendezésre az Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. A hagyományokhoz híven az ország legjobbjai mérhették össze tudásukat és tehetségüket április 16. és 18. között, ezúttal az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának Automatika Intézetén.

A negyed évszázados múltra visszatekintő FIOM Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatás-módszertani Egyesület – akárcsak az elmúlt években, – idén is azzal a céllal szervezte meg a rendezvényt, hogy lehetőséget adjon az irányítástechnika iránt érdeklődő, kiemelkedően motivált és tehetséges diákoknak tudásuk és képességeik összemérésére. A verseny célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC programozás oktatási színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése.

Az eddigi évekhez hasonlóan a versenyzőknek ezúttal is három feladat megoldásával kellett bizonyítaniuk tudásukat. Első napon elméleti ismereteiket mérték fel egy összetett feladatsorral, melyben nem pusztán a kötelező tananyag köszönt vissza, hanem a diákok egyéni problémamegoldó képességeire is szükség volt.

A következő két nap során egy-egy gyakorlati problémát kellett megoldani. Míg az első feladatnál különböző betűkkel jelölt kockákat kellett robotkarok segítségével sorba rendezni, addig a második gyakorlati feladat egy fűnyíró navigálása volt adott szempontok alapján. Mindkét feladat esetében szükség volt a gyakorlati és elméleti tudás mellett a jó csapatmunkára, az egymás közötti zökkenőmentes kommunikációra és a kiemelkedő stressztűrő képességre, hiszen a megoldásra csupán pár óra állt rendelkezésükre.

A diákok és a szervezők egyaránt azon az állásponton vannak, hogy bár az idei feladatok nehezebbek voltak az eddigieknél, a versenyzők mégis remekül helytálltak és bebizonyították, hogy a váratlan helyzeteket is jól tudják kezelni, ez pedig ebben a szakmában elengedhetetlen tulajdonság.

Épp ezért az Ajtonyi verseny nem csupán a diákoknak, hanem a szponzor cégeknek is fontos esemény, hiszen a verseny során olyan fiatalokra figyelhetnek fel, akik a későbbiek során munkahelyi csapatukat gazdagíthatják – mint ahogyan ez Fekete Zsolt esetében is történt.

A WAGO számára is megkerülhetetlen rendezvényről van szó: a cég sok-sok éve tartozik a verseny fő támogatói közé. Az értékes tárgynyereményeken túl, idén kollégáink szakmai segítségüket is felajánlották, így a feladatok összeállításában is szerepet vállaltak. Mindeközben pedig különös figyelemmel követték két csapat szereplését, hiszen idén is voltak, akik WAGO PLC-vel szálltak ringbe.

A 25. Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen végül két hazai pályán induló óbudai (Óbudai Vincellérek és Óbudai Szürkebarátok), valamint egy pécsi csapat (Pollesto) nyújtott kiemelkedő teljesítményt. Utóbbiak a közönség tetszését is elnyerték, hiszen a jelenlévők őket szavazták meg a legjobbnak.

A jubileumi versenyen az új tehetségek mellett régi, ismerős arcok is felbukkantak a felkészítő tanárok, a szponzoráló cégek vagy épp a zsűri tagjai között: sokan, akik annak idején még versenyzőkként indultak, ma már a szakma és a felsőoktatás fontos szakemberei közé tartoznak. Ennek örömére az Egyesület megalapította a Törzsgárdát, hogy elismerhessék mindazok áldozatos munkáját, akik hosszú ideje segítik a FIOM működését és az Ajtonyi verseny lebonyolítását.

Az idei verseny ismételten bebizonyította, hogy Magyarországon egyre növekszik a fiatalok érdeklődése az automatizálás izgalmas és rohamtempóban fejlődő világa iránt, valamint azt is, hogy a felsőoktatás sem szűkölködik a tehetséges és szorgalmas diákokban. S közben már meg is kezdődött a 26. verseny szervezése: 2020-ban a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola szervezésében kerül sor az újabb megmérettetésre.