Betöltés…
WAGO Hungária

Strukturált szöveges programozás 1. rész

Ön is küzd a saját vagy más hatalmas létra diagramjainak olvasásával? Szinte lehetetlen megtalálni a fejét és a farkát egy nagyobb, létra logikával megírt PLC programnak. Ami könnyen megtanulhatónak tűnik (különösen a technikusok és a villanyszerelők számára), nem mindig a legjobb programozni. Szerencsénkre van egy jobb PLC programozási nyelv. Strukturált szövegnek hívják.

Mi az a strukturált szöveges programozás?

A strukturált szöveg egy PLC programozási nyelv, amelyet a PLCOpen ír le az IEC 61131-3 szabványban. A programozási nyelv szöveges, összehasonlítva a grafikus alapú létra diagrammal vagy a Funkcióblokk diagrammal. Eleinte jobbnak tűnhet egy grafikus programozási nyelv használata a PLC programozásához, de véleményem szerint ez csak a kisebb PLC programok esetében igaz. Egy szöveges programozási nyelv használatával a program sokkal kisebb helyet foglal el, és a folyamat / logika könnyebben olvasható és érthetőbb lesz. Jó példa erre egy PLC analóg bemenetének vagy kimenetének méretezése egyetlen kódsorral, vagy egy riasztás beállítása egy SCADA rendszerhez.

Még előny az is, hogy különböző programozási nyelveket kombinálhat. Akár olyan funkcióblokkokat is használhat, amelyek strukturált szövegbe írt funkciókat tartalmaznak. Az a tény, hogy ez egy szabványos programozási nyelv, lehetőséget ad arra is, hogy a különböző gyártók PLC- it ugyan azon strukturált szöveggel programozzuk. A WAGO programozható fejegységei közül szinte mindegyik programozható strukturált szövegbe, akár Codesys 2.3, akár e!COCKPIT használata esetén.

Magas szintű programozási nyelvek

Ha már ismeri az olyan magas szintű programozási nyelveket, mint a PHP, a Python és a C, a Strukturált szöveg ismerősnek tűnhet. A Strukturált szöveg szintaxisa úgy lett kifejlesztve, hogy úgy nézzen ki, mint egy magas szintű programozási nyelv szintaxisa ciklusokkal, változókkal, feltételekkel és operátorokkal. Másrészt, ha még soha nem látott magas szintű programozási nyelvet, a Strukturált szöveg nagyszerű bevezetés lehet ezekhez a nyelvekhez és az alkalmazott szintaxishoz. Néha jó ötlet lehet egy egyszerűbb programozási nyelvvel kezdeni, hogy megértsük a logika és a PLC működését. Például a WAGO PLC- k támogatják az összes megszokott programozási nyelvben való programozást, köztük a funkcióblokk diagrammot is, ami egy nagyon egyszerű vizuális programozási nyelv.

Mielőtt elolvassa ezt a cikket, ajánlom, hogy vessen egy rövid pillantást erre a strukturált szövegben írt PLC programra. Próbálja ki, hogy megérti-e ennek a programnak a funkcióját.

 

 

 

 

A strukturált szöveg folyamata

Az első dolog, amit meg kell tanulnia, a Strukturált szöveg szerkezete / szintaxisa. Ha megérti a felépítést, megérti azt is, hogy a programja hogyan működik.

A fenti példával kezdve láthatja, hogy az egész program a PROGRAM-mal kezdődik és a END_PROGRAM- mal végződik. Minden ami közte van, a PLC programja. Ez a két szó határolja a programdeklarációk kulcsszavait.

Ne aggódjon az END_PROGRAM miatt, mert programja itt nem ér véget teljesen. Amikor a PLC eléri a END_PROGRAM-ot akkor végrehajtási ciklus újrakezdődik, és a program megismétli önmagát.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez pontosan olyan, mint a létra logika vagy bármely más PLC programozási nyelv – újra és újra futni fog. Ha már megszokta a mikrovezérlők programozását, mint az Arduino, a PROGRAM / END_PROGRAM hasonló lesz a C végtelen ciklusához.

Megjegyzés:

Itt hozzá kell tenni azt, hogy amikor strukturált szövegbe programoz, akkor gyakran nem használja a PROGRAM / END_PROGRAM konstrukciót. Ezt már a PLC programozó szoftver fogja megtenni, és az a kód amelyet Ön készít el már a konstrukció belsejében lesz. A strukturált szövegbe írt PLC programok lefutása megegyezik a létra logikájával: egyszerre egy sor kerül végrehajtásra.

A strukturált szöveg szintaxisa

A programozási nyelv szintaxisa az írás módjának meghatározása. Pontosabban: milyen szimbólumokkal adják meg a nyelv formáját és jelentését.

Amint a példában láthatja, a Strukturált szöveg tele van kettőspontokkal, pontosvesszőkkel és egyéb szimbólumokkal. Mindezeknek a szimbólumoknak van jelentése, és valaminek a képviseletére szolgálnak. Némelyik operátor, néhány függvény, utasítás vagy változó.

Van néhány általános szabály a strukturált szöveg szintaxisára, amelyeket tudni kell:

 • Minden állítást pontosvesszővel zárunk le
  A Strukturált szöveg állításokból és pontosvesszőkből áll, amelyek elválasztják őket.
 • A nyelv nem különbözteti meg a kis- és nagybetűket
  Annak ellenére, hogy bevett gyakorlat a kis- és nagybetűk használata az olvashatóság érdekében, nem szükséges ragaszkodni hozzá.
 • A szóközöknek nincs funkciójuk
  De az olvashatóság érdekében érdemes felhasználni őket.

Amit itt igazán fontos megérteni az az, hogy amikor egy PLC programot strukturált szövegbe ír, a számítógép lefordítja azt a PLC által érthető nyelvre. Amikor feltölti a Strukturált Szöveg PLC programot a PLC-re, az Ön által használt programozó szoftver állítja össze a programot. Ez azt jelenti, hogy lefordítja a kódot egyfajta gépi kóddá, amelyet a PLC végrehajthat. A fordító a programozási nyelv szintaxisát használja a program megértéséhez, például minden alkalommal, amikor a fordító pontosvesszőt lát, tudni fogja, hogy az aktuális utasítás végére ért. A fordító mindent elolvas, amíg pontosvesszőig nem ér, majd végrehajtja ezt az állítást.

Megjegyzés szintaxisa

Szöveges programozási nyelvekkel képes olyan szöveget írni, amely nem kerül végrehajtásra. Ez a szolgáltatás arra szolgál, hogy megjegyzéseket fűzzön a kódjához. A megjegyzések jók, és célszerű gyakran használni őket. Ez nagyban megkönnyíti a kód későbbi megértését.

A Strukturált szövegben egysoros vagy többsoros megjegyzéseket tehet.

Egysoros megjegyzés:

 Megjegyzés az ST sor vége után:

vagy

 Többsoros megjegyzés:

vagy

Mindent kommentelni kell?

Ahogy fokozatosan megszokja a nyelvet, egyre kevesebb megjegyzést kell tennie a programjával kapcsolatban. Ez természetesen annak köszönhető, hogy idővel megismeri a megszokott programrészleteket, így nem szükséges kiegészítő információ azok megértéséhez. A következő dolgokon gondolkozzon el, mielőtt egy programrészletet kommenttel látna el:

 • Nehezen megérthető az adott részlet?
 • Van valami különleges feladata az adott kódnak?
 • Fogja ezt a kódot valaha Önön kívül más olvasni?
 • Szükséges az elkészült alkalmazását később dokumentálnia?

Ha ezen kérdések közül bármelyikre igen a válasz, akkor erősen javasolt a kommentelés!

Folytatás a következő részben…