Betöltés…
WAGO Hungária

Modbus általánosan és WAGO PLC- vel

Az előző cikkben bemutatásra került, hogy lényegében mi is az a Modbus, és hogy mire kell odafigyelni egy ilyen terepi busz-kommunikáció kiépítése során. Adatbitek szintjén közelről, topológia szintjén pedig távolról került bemutatásra a téma, most pedig…

Modbus pont jó távolságból, programozás e!COCKPIT segítségével

Egy rendszer tervezése során már el szokott dőlni általában az, hogy a kommunikációban résztvevő eszközök milyen szerepet fognak majd betölteni. Ekkor kifejezetten konfigurálható és programozható eszközöknél merülnek fel olyan kérdések, mint például „Ki lesz a master?”. Ez a kérdés merül fel a WAGO PLC- k programozása során is, ugyanis a master és slave funkcionalitás megvalósításához más felületek használata szükséges. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy mindig az az eszköz magasabb rangú a kommunikációban, ami közelebb van az emberhez. Az alábbi példa jól szemléltetni ezt a rendezési elvet:

Amint látszik, a PLC egyszerre több funkciót is elláthat több logikai kapcsolatban. WAGO eszközök használata esetén nem probléma, ha keverve kell Modbus RTU master/slave és Modbus TCP/UDP master/slave funkciókat ellátnia a vezérlőnek.

Az után, hogy meghatározásra került a PLC szerepe a kommunikációban, el kell dönteni, hogy milyen programozási módszer a leghatásosabb a feladat elvégzésére. A legjobb elérhető megoldások összehasonlítva kommunikációs szerep szerint szétválasztva az alábbi táblázatokban láthatók:

WAGO Modbus master MODBUS master konfigurátor WagoAppPlcModbus programozás
Előnyök ·         Jól érthető, egyszerű

·         Grafikus ábrázolás

·         Automatikus kódgenerálás

·         Esemény vezérelt vagy ciklikus írás

·         Másolható példa a dokumentációban

·         Egyszerű és haladó szintű implementáció

·         Egyedi, bonyolult lekérdezések is megvalósíthatók vele

Hátrányok ·         Egyszerűsége miatt nem lehet bonyolultabb lekérdezéseket végrehajtani vele ·         Bonyolultabb a használata

·         Programozást igényel

WAGO Modbus slave MODBUS slave konfigurátor WagoAppPlcModbus programozás
Előnyök ·         Jól érthető, egyszerű

·         Automatikus kódgenerálás

·         Másolható példa a dokumentációban

·         Egyszerű és haladó szintű implementáció

Hátrányok ·         Nehézkes sok adatpontot kezelni vele ·         Programozást igényel

Nincs más hátra ezek után, mint a program elkészítése. Az alábbi linkről letölthető egy e!COCKPIT projekt, ami mind a négy lehetőség egyszerű megvalósítását és egyéb hasznos információkat tartalmaz kommentek formájában.

A CODESYS 3.5-re való áttérés a WAGO által fejlesztett konfigurátor használatát szükségtelenné tette, mert a fejlesztői környezettel gyárilag megvalósítható ugyan az a funkcionális működés. A WagoAppPlcModbus könyvtár használata nem változott.

Az frissített projektfájl az alábbi linken érhető el:
https://wago.sharepoint.com/:u:/s/O_38_Support_PartnerekHUN/ERTxM-E3wKlAj5935p1WKlMBx8avW9fTEdR9dtL0t_hXpw?e=QTLxk0

A fájl megnyitásához CODESYS 3.5.19.2 szükséges.