Betöltés…
WAGO Hungária

Boot Application készítése

Egy PLC távolról való beüzemelése során előfordulhat olyan eset, amikor fejlesztői környezet hiányában kell egy szoftver telepítését elvégezni. Ennek egy lehetséges módja az FTP kapcsolaton keresztüli programletöltés a fájlrendszer megfelelő helyére.

Előfeltételek

A művelet elvégzéséhez előzetesen annyit kell tenni, hogy a PLC WBM oldalán engedélyezni kell a beérkező FTP kapcsolatokat. Ez helyzettől függően jelenthet port aktiválást, tűzfal beállítást és egyéb IT jellegű módosításokat.

1. ábra – FTP szerver aktiválása a https://<PLC IP címe>/wbm oldalon

Boot Application fájlcsomag készítése

e!RUNTIME használata esetén a PLC programot tartalmazó fájl neve az esetek döntő többségében „Application.app”. Ezt a fejlesztői környezetben egy hibamentes build- elés után lehet generálni offline állapotban (online állapotban az eszközre letöltésre kerül ugyan ez a fájl, és a fejlesztői környezet automatikusan elvégzi a később leírt beállítást is).

2. ábra – Boot Application készítése

A kimentéskor két fájl jön létre: a korábban említett kódot tartalmazó fájl, és egy „.crc” kiterjesztésű ellenőrző fájl.

3. ábra – A mentés eredménye

Boot Application fájlcsomag letöltése az eszközre

A művelethez egy FTP kliens alkalmazás segítségével csatlakozni kell az eszközhöz. Az alábbi példa paraméterekkel ez gyorsan megtehető.

4. ábra – Alapértelmezett felhasználói név és jelszó: admin/wago || Passzív mód használata

A kapcsolat létrejötte után egyből a „/home/codesys_root” mappa kerül megnyitásra. Ebben a mappában kell a „PlcLogic” mappába belépni, ahol létre kell hozni a „.app” fájl nevének megfelelő mappát, ami ebben az esetben „Application”. Végül a korábban létrehozott két fájlt ebbe a mappába kell átmásolni: „/home/codesys_root/PlcLogic/Application”.

A másolás után vissza kell lépni a „/home/codesys_root” mappába, ahol a „eRUNTIME.cfg” nevű fájl tartalmát módosítani kell szintén az alkalmazás nevének megfelelően.

6. ábra – A [CmpApp] paraméterek között az “Application.1” attribútumot kell módosítani: Application.1=<alkalmazás neve>

Az eszköz újraindítása után már a feltöltött szoftvert fogja futtatni az e!RUNTIME alkalmazás.