Betöltés…
WAGO Hungária

PFC 100, PFC 200 és 750-8xx vezérlők összehasonlítása

Ebben a cikkben a vezérlőink kerülnek összehasonlításra. A PFC család és a régebbi vezérlők különbségeiről lesz szó. Négy pontra lehet felbontani az összehasonlítást, a négy pont a hardvert, az operációs rendszert, a programozhatóságot, illetve a protokoll támogatottságot vizsgálja. De miért is van szükség összehasonlításra? Az eszközök vezérlés tekintetében azonosan működnek, azonban az egyéb kiegészítő funkciók esetén már van köztük eltérés.

Operációs rendszer

A legnagyobb eltérés az eszközök között, az operációs rendszerben van. A PFC család linux alapokra épül, tehát több minden elérhető a végfelhasználó számára. A régebbi fajta vezérlőkön pedig egy zárt operációs rendszer fut. A PFC 100 és PFC 200 esetén ugyan nagyon hasonló az alap rendszer, azonban néhány dolog a hardver teljesítmény miatt, csak a PFC 200 eszközökön elérhető. De nézzük meg, pontosan milyen különbségek is ezek.

Elsőkörben a PFC családot hasonlítsuk össze a régebbi típusú vezérlőkkel. A PFC-k esetén a linux rendszer miatt lehetőség nyílt az IT alkalmazások használatára. Ez alatt értendő a VPN csatlakozás, felhő csatlakozás, vagy éppen a PHP-ban megírt programkód futtatása. Ezért a PFC eszközök előnyösebbek abban az esetben, ha a vezérlőket nem csak önmagában vezérlési célra használjuk, hanem a meglévő hálózatunkhoz is csatlakoztatjuk. A régebbi kivitelű kontrollerek esetén az előbb leírt funkciók azonban nem érhetők el.

A PFC 100 és a PFC 200 között is található néhány különbség. A legtöbb dolog ugyan megegyezik, de van néhány, amely csak PFC 200-as eszközök esetén elérhető. Ilyenek például a licenct igénylő kész szoftverek, a licenct igénylő protokoll támogatások, illetve a jártasabb felhasználók a Docker alkalmazást szintén csak PFC 200-ra tudják telepíteni.

Programozó szoftverek

Programozó szoftverek oldalról három csoportra lehet osztani az eszközöket. A régebbi vezérlők esetén Codesys 2.3-as környezetben történhet a programozás. Ezzel ellenben a PFC 100 kontrollerek már e!RUNTIME alapúak. Ez egy saját fejlesztés, amely Codesys 3 alapokra épül. Magát a programozó szoftvert e!COCKPIT-nek hívják. Végül pedig maradtak a PFC 200-as eszközök. Ezek esetén az előbb említett két környezet közül kiválaszthatjuk, melyikben szeretnénk programozni. Tehát lehetőség van a Codesys 2.3, vagy az e!COCKPIT fejlesztői környezetet használni.

A különbség a két környezet között alapjaiban – tehát programozás szempontjából – nem sok. Szinte ugyan azokat a feladatokat meg lehet valósítani mindkét környezetben. Azonban, ha vizualizációra is szükség akkor már csak az újabb környezet használata az ajánlott. A Codesys 2.3 programok JAVA alapú vizualizációval rendelkeznek, amelynek a támogatottsága már nem elterjedt. Az e!RUNTIME alapú programok, HTML 5 vizualizációval rendelkeznek, amelyeket a modern böngészők támogatnak.  

Hardveres különbség

Hardveresen többféle kivitel is található az eszközök esetén. Van amelyik rendelkezik soros kommunikációs porttal, van amelyik SIM foglalattal, vagy éppen SD kártya foglalattal. Tehát általánosítani nem lehet. A három kategória között a különbség, leginkább a memóriában, illetve a processzorban nyilvánul meg.