Betöltés…
WAGO Hungária

e!COCKPIT –> CoDeSys 3 projektváltás

A PFC200-as sorozatra (750-82xx) megjelenő 23-as verziójú firmware-rel elkezdődött a  CoDeSys 3.5-re való átállás az e!COCKPIT fejlesztőkörnyezetről. A projektváltás megkezdése előtt az e!COCKPIT-et szükséges a legfrissebb verzióra frissíteni: e!COCKPIT verzió 1.11, firmware verzió 22, compiler verzió 3.5.17. Ezt az e!COCKPIT-en belül a Backstage view -> Updates and Add-ons oldalon tehetjük meg. Azokat az eszközöket, amelyeket használni szeretnénk a CODESYS projektben a 23-as firmware-re lesz szükséges frissíteni. Az e!COCKPIT és CODESYS párhuzamos használata nem okoz problémát.

 

A következőkben egy példa projektváltás kerül bemutatásra, mely egy 750-8212 Master PLC-t és egy 750-352 Slave csatolót tartalmaz, a kommunikáció pedig Modbus TCP. A csatolóhoz tartoznak továbbá analóg és digitális be-kimeneti modulok.

A kommunikáció megoldható funkció blokkból és konfigurátorból egyaránt, jelen esetben utóbbi kerül bemutatásra. Amennyiben a projektünk hiba nélkül fut e!COCKPIT 1.11 alatt, a vezérlőn 22-es FW-el, elkezdhetjük a projektkonvertálást (érdemes biztonsági mentést készíteni). Az elmentett *.ecp kiterjesztésű projektfájlunk kiterjesztését írjuk át *.project kiterjesztésűre (a Windows figyelmeztetni fog, hogy használhatatlanná válhat a fájl, ezt hagyjuk figyelmen kívül):

A PFC200-as vezérlőt ezek után frissítsük a 23-as FW verzióra WAGOupload Tool segítségével. A firmware-t a CODESYS letöltő csomag tartalmazza. Az előbb létrehozott CODESYS projektünket megnyitva, a következő ablak fogad, itt csak kattintsunk az OK-ra:

Miután a projekt betöltött, a bal oldalon látható a Device menü:

A Master eszközre jobb egérgombbal kattintva válasszuk ki az Update device opciót, majd a megjelenő ablakban ismét. A slave eszközt töröljük, hiszen nem tartalmaz számunkra már információt. Ezen lépések után már nem szabad error-t jeleznie a programnak. A master eszközre jobb klikkelve válasszuk ki az Add device opciót, és adjunk hozzá egy Ethernet eszközt a projekthez:

Az Ethernet eszközre jobb klikkelve ismét Add Device és az Ethernet alatt a Modbus Master-t válasszuk ki. Ezek után a Modbus Masterre jobb klikkelve az előzőkhöz hasonlóan, de most Modbus Slave-t válasszunk. Végeredményül a következőt kellett kapnunk:

Most következik a Slave felparaméterezése. A Modbus_TCP_Slave-re duplán kattintva érhetjük el annak beállításait. Először állítsuk be az IP címét (ne felejtsük el a Masterét sem):

A modulok hozzáadása a Modbus Slave Channel -> Add Channel útvonalon érhető el. Itt a modulnak megfelelően választhatjuk ki, hogy írni/olvasni szeretnénk-e az adott csatornát, milyen hosszú a csatorna stb.

 

 

 

Itt érdemes minden modult felvenni még akkor is, ha nem mindet használjuk, ugyanis a program nem modul sorrend szerint, hanem Process Image szerint teszi sorrendbe a változókat, így a későbbiekben könnyebben tudjuk ellenőrizni, hogy melyik változónk melyik helyen van!

Amennyiben mindent megfelelően beállítottunk már működik is a programunk:

A következő sorokban egy általános leírás található a projektváltás menetéről:

  1. Frissítsd az e!COCKPIT verzióját 1.11-re
    • Frissítsd a legfrissebb verzióra a projekteket: FW 22, compiler 3.5.17
    • Vizsgáld meg, hogy hiba nélkül fut-e a projekt
    • Frissítsd a vezérlő(ke)t FW22-ről FW23-ra (WAGOupload-dal vagy SD kártyával)
    • Ha még nem tetted meg, telepítsd a CODESYS V3.5 minden szükséges kiegészítővel
  2. Készíts egy biztonsági mentést arra az esetre, ha sérülne a projektfájl a művelet közben
  3. Változtasd meg az e!COCKPIT projektfájl kiterjesztését *.ecp-ről *.project-re
  4. Nyisd meg az előbb létrehozott projektfájlt a CODESYS-ben
    • A projekt megjelenik az eszközlistában. Egy kérdőjel jelzi, hogy az eszközleírásokat frissíteni kell. A Project Enviroment is megnyílik, mely a vizualizációhoz kapcsolódó frissítéseket jelzi.
  5. Frissítsd a projekt beállításait az OK-val.

Megjegyzés:

Előfordulhat, hogy egyes könyvtárak – bár bekerültek a CODESYS projektbe, a fejlesztői környezet error-t mutat rá. Ekkor csupán az adott könyvtárat töröljük a Library Manager-ből és újra adjuk hozzá a projekthez.

CODESYS

Fontos, hogy a CODESYS-t a Wago Device Support csomaggal együtt töltsük le és telepítsük, melyet az alábbi oldalon lehet igényelni ingyenesen:
https://www.wago.com/hu/d/swreg_codesys_v3_dsp_c

A CODESYS 3.5 által jelenleg támogatott WAGO vezérlők:

 

 

További projektváltással kapcsolatos információk, példák (angol nyelven):

Migration Guide – from e!COCKPIT to CODESYS V3.5 (wago.com)