Betöltés…
WAGO Hungária

Legyél hatékony automatizálási makrók használatával!

HVAC primer rendszer megoldások, hatékony folyamat lépésről lépésre 

Az energiahatékonyság az épület műszaki rendszereinek ésszerű tervezésén múlik. A modern automatizálási rendszerek kényelmesen egyesítik az összes lehetséges protokollt és interfészt egy rendszerbe kapcsolva.  

A WAGO I/O SYSTEM automatizálási elemei kínálnak megoldást erre a feladatra. 

Az épületautomatizálási feladatokat ellátó vezérlő különféle I/O modulokkal egyszerűen bővíthető – gyakorlatilag bármilyen eszköz csatlakoztatható a rendszerhez. A konfigurálás, programozás és megjelenítés a WAGO elérhető szoftvercsomagjainak segítségével végezhető el. Az épületautomatizálás mellett a WAGO nagy múlttal rendelkezik az épületinstallációs rendszerek alkalmazásában is, így ez a két világ költséghatékony megoldást kínál a rendszerintegrátorok számára.  

A legfontosabb előnyök, amelyek a WAGO I/O System mellett szólnak:  

  • moduláris felépítés 
  • terepibusz független kialakítás 
  • skálázható megoldások, amelyek hosszú távon is megállják a helyüket 
  • tervezési szabadság rugalmas megoldásokkal 

A PFC200 kontrolleren alapuló megoldások könnyebben és gyorsabban implementálhatók az e!COCKPIT-nek és a kontroller alapját biztosító LINUX-nak köszönhetően. Ezek közé az előnyök közé soroljuk az IEC 61131-3 standardon alapuló programozhatóságot, illetve további magas szintű programozási nyelvek használatát is, továbbá a kontroller magas szintű védelemmel lett ellátva a kiberbiztonság tekintetében, így mobilkommunikáció segítségével a vezérlők távoli elérése is biztosított. A gyakorlatban még mindig találunk olyan eszközöket, amelyek soros portos kommunikációt használnak: Modbus RTU protokoll segítségével könnyedén alakítható ki kapcsolat a különböző terepi berendezések között.  

A különböző moduláris I/O modulok pedig a többi terepi eszköz csatlakoztatását teszi lehetővé.

Az alapvető szoftverek 

Programozás és konfigurálás WAGO szoftverek segítségével 

 

A WAGO e!COCKPIT automatizálási szoftvere felgyorsíthatja a vezérelni kívánt rendszer indítását azáltal, hogy csökkenti az automatizálási projektek fejlesztési idejét. A projekt jó ár/érték arányú kivitelezése a felhasználó azon képességén is múlik, hogy milyen gyorsan tud alkalmazkodni az előre elkészített szoftvermegoldások, makrók kínálta lehetőségekhez. Amennyiben ez sikerül, azáltal költségmegtakarítás is realizálható. Az e!COCKPIT fejlesztőkörnyezet támogatja a felhasználót a hardverkonfiguráción, a programozáson, a szimuláción és a vizualizáción keresztül  az üzembe helyezésig. 

A WAGO kifejezetten a kiválasztott technológiákhoz, alkalmazásokhoz és termékekhez tervezett szoftvereszközöket kínál. 

Ezek közé tartozik a WAGO BACnet Configurator és az e!COCKPIT-ba integrált Modbus® Configurator, amelyek lehetővé teszik egy adott hálózathoz csatlakoztatott eszközök egyszerű és hatékony megcímzését és paraméterezését. A Modbus® Configurator integrálva van az e!COCKPIT-be; a BACnet Configurator az e!COCKPIT programozási környezet kiterjesztése. Mindkét konfigurátort a WAGO vezérlők megfelelő hálózatokba történő gyors integrálásához használják. 

Az e!COCKPIT összetevőjeként a WAGO-I/O-CHECK egy könnyen használható Windows-alkalmazás a vezérlők működtetéséhez és megjelenítéséhez WAGO-I/O-SYSTEM 750, anélkül, hogy a csomópontot a terepibusz-rendszerhez kellene csatlakoztatni. A szoftver beolvassa a konfigurációt, és grafikusan jeleníti meg a képernyőn. A grafika egy konfigurációs listával együtt nyomtatható dokumentációként. A WAGO-I/O-CHECK segítségével lehetőség nyílik az I/O modulok folyamatadatainak megjelenítésére és meghatározására. A helyszíni huzalozás, beleértve az összes érzékelőt és működtetőelemet az üzembe helyezés előtt ellenőrizhető. 

Rendszer makrók 

Paraméterbeállítás – nem programozás 

A WAGO átfogó sablonokat kínál, amelyek kész rendszermakrókat tartalmaznak számos általános alkalmazáshoz. Ez egy kényelmes és időtakarékos megoldás a HVAC rendszereket konfigurálók számára. A makrók gyors konfigurálása után – egyszerű adatpont- és rendszerparaméter hozzárendeléssel – a kész alkalmazás közvetlenül üzembe helyezhető.  

A programozás egyszerűsítése érdekében számos előre konfigurált funkcióblokk és alkalmazás érhető el ingyenesen a WAGO weboldaláról: https://www.wago.com/hu/d/15526  

Ezen kívül vannak sablonok a programok létrehozásához. Az összetett feladatok átfogó példái – beleértve a funkcionális rendszermakrókat a megfelelő dokumentációval – PDF formátumban érhetők el. A rendszermakrókon belüli kézi felülírás funkció lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy felülbírálja az egyes rendszerösszetevőket a vizualizációs képernyők segítségével. A rendszermakró különböző funkcióblokkokból áll, amelyek egymással összekapcsolva lehetővé teszik például egy teljes szellőztetőrendszer vezérlését. A funkcióblokkok alfunkciókból állnak, amelyek kombinálva lehetővé teszik egy nagyobb feladat, például egy komplett légkondicionáló rendszer vezérlését. Rendszermakró használatával a teljes rendszert megjelenítheti és konfigurálhatja egy vizualizációs felületen. 

Mik a legfontosabb előnyei a rendszermakrók használatának? 

  • használatra kész alkalmazások 
  • nincs szükség részletekbe menő programozásra 
  • időt és költséget takarít meg az üzembe helyezés során 
  • a nyílt forráskódú makrók testreszabhatók 

Az alkalmazásokhoz illeszkedő rendszerdiagramok állnak rendelkezésre, amelyek egyszerűen illeszthetők CAD és TRIC környezetekbe. A rendszerdiagramok a weboldalról letölthető állományban találhatóak. 

  

Az e!COCKPIT fejlesztő környezetbe a megfelelő funkcióblokkok programba importálásával történik a konfiguráció. Lényegében a funkcióblokkok bemeneteinek és kimeneteinek paraméterezésre van szükség. A paraméterek megfelelő beállításához – amelyekre legtöbbször a terepi beüzemelés során van lehetőség grafikus felületek adnak visszajelzést, így a funkcióblokkok finomhangolása könnyen elvégezhető.  

Ezen kívül a makrók teljes vizualizációs felületeket tartalmaznak minden egyes befejezett alkalmazáshoz, amelyek lehetővé teszik a funkciók figyelését és vezérlését a vezérlő beágyazott webszerverén keresztül. 

Ezekből a fő komponensekből állnak a WAGO által kínált rendszermakrók. A következő bejegyzésben konkrétan megvizsgáljuk a különböző makrók alkalmazás területeit, funkcionalitásukat és a felhasználásuk pontos módját.