Betöltés…
WAGO Hungária

Gyakorlatilag minden nap egy hirtelen jött helyzettel szembesültünk – interjú a Solar Decathlon egyik magyar csapatának tagjával, Tóbiás Csabával

Környezettudatos megoldások, energetikai fejlesztések és építészeti újrahasznosítások… többek között ezekről szól a 2019-es Solar Decathlon, mely nagy örömünkre Szentendrén került megrendezésre. Épp ezért ellátogattunk a kiállítással egybekötött versenyre, ahol nem csak az említett kérdésekről, de még az építészetben megnyilvánuló kulturális különbségekről is beszélgettünk az egyik magyar csapat, a koeb Team oszlopos tagjával, Tóbiás Csabával.

 

Először is mesélnél egy kicsit a Solar Decathhlonról és az idei versenyről?

A Solar Decathlon egy innovációs házépítő verseny, ahol a világ különböző pontjairól jönnek össze csapatok, akik építenek egy versenyházat, amiket aztán tíz próba szerint összehasonlítanak. Vannak mért és zsűrizett versenyszámok, előbbiek figyelik az energiaegyensúlyt, a különböző fogyasztási mutatókat, de a kényelmi szempontokat is, míg utóbbiak például az építészeti, integrációs és fenntarthatósági szempontokat pontozzák.

 

Be is költöztök ilyenkor ide?

Minden reggelt a zsűrizett versenyszámokkal kezdtünk. Tehát elindítottunk egy mosogatógépet, egy sütést, egy főzést, tusolást imitáltunk, ezeknek minden paraméterét megfigyelték.

Az idei, szentendrei versenynél a fókuszt a felújításra helyezték. A korábbi Solar Decathlonoktól eltérően nem kizárólag egy versenyházat kellett felépíteni, hanem valahogy reagálni is kellett egy meglévő épületállomány problémájára – ami régiónként eltérő.

 

Ez a magyarok esetében a kockaházas felújítást jelentette, ugye?

Ott kezdeném, hogy annak ellenére, hogy renoválásról van szó, egy teljesfunkciós Solar Decathlon házat is létre kellett hoznunk, tehát ezt a kettőt kellett valahogy összehangolnunk. Erre mi egy moduláris építésű rendszert dolgoztunk ki, amivel a meglévő a Kádár-kockák kiegészíthetők lettek hozzáépítés formájában. Ezeket a hozzáépítési elemeket forgattuk össze, így hoztunk létre egy teljesen funkcionáló házat, amiben most épp ülünk.

Az északi modul – mint funkcionális blokk – lehet egy funkcionális egység: egy gépész helyiség, egy vizesblokk, egy bejárati rész. Illetve van a déli modul, ezt is egy egységnek kell elképzelni, ez egy passzív energiagyűjtésre alkalmas átmeneti tér gyakorlatilag. Ezt a két modult raktuk le egymás mellé, kiegészítettük őket tető- és paldlómodul-egységekkel, így jött létre a lakóház, egyben kiállítási tér, ahol bemutatjuk, hogyan működhet az egész koncepció. A továbbfejlesztés során szeretnénk zöldhomlokzati árnyékolással dolgozni. Sok fejlesztést is csináltunk, ami kényelmesebbé és könnyebben működtethetővé tesz egy épületet, ezek a koeb-fejlesztés alá tartoznak, és mindig az aktuális szituációra vannak testre szabva.

A kockaházaknak van egy pici standardizálása, de mégis mindegyik egy kicsit eltérő: merre van tájolva, van-e hozzá tornác építve… és ezeket a hasonló kis modulegységeket lehet az adott körülményekhez alakítani. Ez az alapvető koncepciónk.

 

Mesélnél egy kicsit a koeb projekt külső részéről?

A naptér különlegessége, hogy egy gabion-fallal egészítettük ki. Egy könnyűszerkezetes házról van szó, amiben az energetikán úgy próbáltunk javítani, hogy tömeget vittünk bele: ez esetünkben egy öt tonnás kőfalat jelent. Ebből általában kerítéseket szoktak építeni. Részünkről az új megoldás, hogy beltéren alkalmazzuk, a kövek magukba szívott hőenergiáit tudjuk hasznosítani. Ezt a teret gyakorlatilag teljesen le tudjuk választani a házról, itt pedig a kialakuló hőmérséklet függvényében keringgettetni tudjuk a kialakuló levegőt. Emögött gépészeti elszívások vannak, ha úgy érezzük, hogy a falban lévő hő nekünk használható – tehát ha fűteni vagy épp hűteni akarunk vele – akkor be tudjuk forgatni.

A modulrendszerünkkel nem csak egy bizonyos házat tudunk felépíteni. Az az ötlet is felmerült, hogy esetleg több ilyen modul is letelepül egy faluban. Azt például láttuk, hogy a koeb-modul alkalmas az energiatárolásra is, aminek az egyik felhasználási módja lehet, hogy amikor a névleges paraméterektől a feszültség és a frekvencia eltér, akkor egy agregáltan működő, kellően nagy kapacitású koeb-modul segítségével be tudunk avatkozni, és hatékonyabbá tenni a rendszert.

Az agregált működés azért is fontos, mert a következő három évben nagyjából három gigawatt naperőműkapacitás fog Magyarországra települni, és szükség lesz arra, hogy a hálózatot valamilyen formában kisegítsék, nekünk pedig ez egyfajta megoldási javaslatunk, amit természetesen még fel kell térképezni, hogy milyen formában működőképes, de mindenképp érdemes vele foglalkozni.

 

A WAGO eszközei milyen módon voltak a segítségetekre?

Itt 14 nap alatt kellett felhúzni ezt a versenyházat, így amennyire lehetett, előre kellett készülnünk, ez pedig a villamos oldalra is vonatkozik. Amit csak lehetett, azt előre kábeleztük: az álmennyezet fölött, a gépészeti helyiségekből kivezető kábeleket, tényleg, amit csak tudtunk… de a szállítás során ezt szét kellett darabokra szedni. A modulokat tudtuk csak darabonként előre bekábelezni, ahol a kábelek mindkét végét a WAGO Winsta csatlakozóival láttuk el, hogy amikor lepakoljuk az elemeket, már csak egy pattintás kelljen, és készen álljon az egész kábelútvonal. Úgyhogy nekünk egyértelműen a WAGO gyorscsatlakozók jelentették a legnagyobb segítséget, gyakorlatilag az egész épület így van végigkábelezve, hiszen segítségükkel a bekötés nagyon gyors és egyszerű, és szinte teljesen kizárja a hibázás lehetőségét, ezek pedig a verseny során nagyon fontos szempontok voltak.

Ez már önmagában is nagy kihívás, de mi volt a legnagyobb küzdelmetek a verseny során? Össze tudtátok egyeztetni a versenyt a munkával, iskolával?

Az, hogy ez a ház itt áll, az egy csodával egyenlő, de valószínűleg ezt minden más csapat is így éli meg. Mi még nem építettünk házat, és ezt nulláról, a saját két kezünkkel raktuk össze. Gyakorlatilag minden nap egy hirtelen jött helyzettel szembesültünk, amit meg kellett valahogy oldani. Sokat küzdöttünk, de így, hogy látjuk, hogy itt van a ház, nagyon örülünk neki, és abszolút elégedettek vagyunk a végeredménnyel.

Én még egyetemista vagyok, ebben a félévben diplomáztam volna… ha nincs ez a ház. Szóval azt kell, mondjam, nem feltétlenül fér össze a munkával vagy a tanulmányokkal, igen, áldozatokkal járt ez a verseny, de nagyon sokat tanultunk belőle, és olyan élettapasztalatokat szereztünk, amiket az egyetemen valószínűleg nem lehet.

 

Az itt megszerzett tapasztalatokat hogyan fogjátok hasznosítani? Vannak terveitek a jövőre nézne?

Felmerültek cégalapítási ötletek, hiszen a magyar építőiparban ez egy végiggondolásra érdemes ötlet. Tudomásunk szerint nincs még egy hazai cég, ami előre gyártott modulokkal dolgozna, illetve hatalmas munkaerőhiány van. Nagyon nehéz és drága dolog embert szerezni, és ha ezen egy picit tudna segíteni a mi projektünk, tehát az, hogy előre, sorozatgyártott modulokkal és gyorsan tudnánk építkezni, az egy érdekes piaci koncepciót jelenthetne.

 

Szakmabelieknek már csak ezért is érdemes lehet ellátogatni a Solar Decathlonra, de mit javasolnál a laikusoknak? Mit nézzenek meg, mire figyeljenek oda igazán?

Végig kell menni az összes házon, és végignézni, hogy a különböző nemzetek miket építettek. Olyan eltérő és érdekes megközelítések vannak, amik bár különböző részleteiben be lettek már mutatva máshol, de most látható igazán, hogy ki hogyan lép a fenntarthatóság irányába. A spanyol TO Team épületét például azért izgalmas megnézni, mert ők csak építészekből álló csapat, akik saját bevallásuk szerint is sok YouTube videó megnézése alapján készítették el a házat. Itt lehet igazán megfigyelni, hogy más beállítottságú emberek hogyan gondolkoznak ugyanarról a problémáról.

 

Tehát kulturális különbségek is kiütköznek a koncepciókban?

Persze, és egyébként a rendezvényen belül is volt mindenkinek egy kulturális napja, ahol igazán bemutatkozhattak. A verseny alatt úgy nevezett diner partyk keretein belül is megismerhettük egymást, ahol a házigazda vendégül látta a többi versenyzőt, így ténylegesen is születhettek nemzetközi kapcsolatok.

 

Ha Téged is érdekelnek a jövő innovatív házai, olvasd el a másik magyar csapattal készült interjúnkat, valamint látogass el személyesen is ezekbe a különleges épületekbe. Még nem késő, a kiállítás egészen szeptember 29-ig tart! Ha pedig külföldi ismerősöddel mennél, az sem akadály, hiszen igény esetén a szervezők tolmácsot is biztosítanak!