Betöltés…
WAGO Hungária

Az okos épületek elterjedésével az átlagember számára lassan természetessé válik, hogy az otthonában vagy a munkahelyén egyre több minden vezérelhető nyomógombokkal, vagy akár teljesen automatikusan. Egy újonnan épülő irodaház elképzelhetetlen lenne központilag vezérelt levegő hőfok szabályzás, vagy egyedi azonosító alapján történtő beléptetés nélkül. Minél fejlettebb egy rendszer, annál kevesebb energiát vesz igénybe annak működtetése. Ahogy a mondás tartja: „Akkor tökéletes egy önműködő rendszer, ha nem kell hozzányúlni”. Az emberi beavatkozás lehetősége ma még egy elvárt tulajdonsága minden rendszernek. Ez a beavatkozás lehet akár egy gomb megnyomása, egy internetes felületen egy érték átállítása… vagy akár hangvezérlés is.

Az internet kapcsolat és a vezeték nélküli hálózatok szinte teljes elérhetőségével rengeteg eszköz képes csatlakozni a hálózatra, így sokkal könnyebben telepíthetők, és akár egy böngészővel vagy applikációval konfigurálhatók. Ilyen megoldás például az Amazon Alexa. Ez az alkalmazás telefonra is telepíthető, vagy akár egy mikrofonnal és hangszóróval felszerelt eszközként is megvásárolható. Az efféle eszközök segítségével még a gombnyomást is helyettesíthetjük például egy „Alexa, turn on the lamp!” mondattal, ezzel is növelve környezetünk kényelmességét. De hogyan is lehet egy ilyen rendszert felépíteni?

Alexa

 

Kommunikációs protokollok

Jelenleg az IoT eszközökkel való kommunikációhoz felhasznált legegyszerűbb protokoll az MQTT és a HTTP REST. Az MQTT (Message Queuing Telemetry Transport) egy olyan szerver-kliens felépítésű protokoll, ami nagyon leegyszerűsíti a fix IP cím nélküli eszközök interneten keresztüli kommunikációját. Az eszközök feliratkoznak az úgynevezett „topikokra”, amelyeken ha a hozzájuk tartozó érték frissül, akkor minden feliratkozott kapcsolódó elem értesül erről. Ezekre a topikokra adatot is tudunk publikálni, így megvalósul az MQTT képes eszközök közötti kétirányú kommunikáció. A HTTP REST (Representational State Transfer) protokoll szintén nagyon hasznos tud lenni olyan esetekben, ha egy eszköznek egy másik jól ismert, fix elérési útvonalú eszközzel vagy szerverrel kell kommunikálnia. Ez egy lokális alhálózatban használható két fix IP címmel rendelkező kapcsolódási pont összekötéséhez, vagy például egy weboldalhoz tartozó webszerverrel való kommunikációhoz használható. Az utóbbi felhasználására példa az IFTTT (IF This Then That) weboldal szolgáltatásainak indítása egy PLC- vel.

 

WAGO PLC, mint IoT eszköz

A 750-8xxx cikkszámú, PFC típusú WAGO PLC vezérlők >FW12 használata esetén MQTT kompatibilisek, és bármilyen felhőszolgáltatóhoz csatlakoztathatók, amelyek támogatják ezt a protokollt. A REST protokollt minden olyan PLC képes használni, amelyek implementálják a cURL funkciókat. A PLC ezeknek a protokolloknak a titkosított változatát is képes alkalmazni, azaz a megszokott 1883 MQTT port helyett a 8883 (vagy tetszőleges) titkosított porto is felhasználható erre a feladatra TLS titkosítás mellett is, illetve a HTTPS REST üzenetek küldése sem jelent akadályt. Mivel a PLC program minden alkalmazás esetén más, ezért REST kérésekre a PLC alapértelmezett esetben nem képes reagálni, azonban a PFC200 G2 (második generációs) PLC vezérlőkre a Docker alkalmazás telepítésével tetszőleges webszerver telepíthető támogatva ezeket a funkciókat.

PLC és IoT

 

Megvalósult példa alkalmazás

Az alábbi linken elérhető oktató videóban arra láthatunk példát, hogyan lehet Amazon Alexa alkalmazást összekötni IFTTT és egy MQTT kiszolgáló segítségével egy WAGO PLC vezérlővel úgy, hogy a PLC akár telefonhívást is képes legyen kezdeményezni szintén az IFTTT egyik szolgáltatásának felhasználásával.