Betöltés…
WAGO Hungária

Legyél hatékony automatizálási Makrók használatával

Hogyan lehet időt és fejlesztési költséget megtakarítani a WAGO épületautomatizálási makróinak használatával

 

A következő blogbejegyzés sorozatban a WAGO Kontakttechnik GmbH & Co.KG által fejlesztett épületautomatizálási, azon belül épületgépészeti automatika makrók világába vezetjük be az olvasót. Miért fontos, hogy léteznek ilyen makrók? Mire és hogyan használhatók? Hogyan teszik hatékonyabbá programozási feladatainkat a használatuk? Ezekre és hasonló kérdésekre keressük a választ.

Épületautomatizálás során az elsődleges célkitűzésünk a kényelmünk fokozása mellett az épület energiahatékony, gazdaságos üzemeltetése. A változó környezeti feltételek, külső tényezők, egyéb viszonyok kedvezőtlen hatásai miatt manapság az épületautomatizálás használatát szinte már magától értetődő alapkritériumként kezeljük, és szinte kivétel nélkül minden épületben találkozunk valamilyen formájával az automatizálásnak.

Leginkább a fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC) rendszerek jelentik az épület egyik legnagyobb költségét. Ebben az esetben nem is lakóépületekre gondolunk elsősorban, hanem nagyobb méretű ingatlanokra, épületekre. Ezeknél az épületeknél a fűtésre, illetve a világításra fordítódik az üzemeltetés során felhasznált energia legnagyobb hányada. Kétségtelen, hogy az energiaköltség és a kapcsolódó egyéb költségek önmagukban is elegendő okok arra, hogy gondoljunk a HVAC rendszerek további energiamegtakarítási lehetőségével kapcsolatban.

A HVAC rendszerek automatikus szabályozása minimalizálja az energiafogyasztást és javítja az épület mikroklímáját. HVAC rendszerek tervezése és kivitelezése minden épületautomatizálási szakembertől széleskörű ismereteket igényel, kezdve a vezérlőprogramok létrehozásától az energiaáramlások megjelenítéséig és menedzsmentjéig. A WAGO kész rendszermakróival rendelkező könyvtárak általában szükségtelenné teszik a bonyolult és időigényes programozást.

A rendszermakrók használata hozzájárul a standardizálható, szabványos megoldások használatához, amelyek jelentős mértékben csökkenthetik a költségeket. Ez vonatkozik az mind az új épületekre, mind a felújított objektumokra. A korszerű épülettechnológia és a hatékonyságot növelő HVAC automatizálás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az új építések megfeleljenek a mai energiatakarékossági előírásoknak. A felújított objektumok esetében a maximális megtakarítási lehetőséget a megfelelő szabályozási stratégiák kialakításával és a működés monitorozásával érhetjük el. Ez ugyan úgy igaz iskolákra, irodaépületekre, kereskedelmi és ipari épületekre, kórházakra, áruházakra vagy kiskereskedelmi üzletekre, sportlétesítményekre vagy múzeumokra, de ide tartoznak a szállodák és éttermek is.

 

Megtakarítási potenciálok kihasználása

Európa épületeinek energiafogyasztásának körülbelül 20%-a megtakarítható lenne rendszerspecifikus intézkedések bevezetésével: fűtési technológia modernizálása, épületszigetelési technológia hatékonyságának növelése. A siker kulcsa ezek közül leginkább az elavult fűtési technológia korszerűsítéséből adódó megtakarításából fakadó lehetőségek kiaknázásán múlik. Új energiatakarékossági irányelvek születtek az elmúlt években, amelyeknek az új építésű ingatlanok esetében meg kell tudni felelni az építőipari vállalkozónak. Ezek az új irányelvek az épülettechnikai rendszerekre is érvényesek, mint fűtés, hűtés, szellőztetés és világítás valamint melegvíz ellátás. További információkat a DIN EN ISO 16484-3 szabványban találhatunk. Továbbá a DIN EN 15232:2017 szabvány (Épületek energiateljesítménye – az épületautomatizálás, vezérlés és épületfelügyelet hatásai) kiterjedt számításokat és szimulációkat foglal magában annak felmérésére, hogy milyen megtakarítások származhatnak az automatizáláson keresztül történő korszerűsítésből. Az irodaépületek esetén ez a szabvány akár 25%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé épület és helységautomatizálással az épület külső szigetelésének megváltoztatása nélkül.  A felhasználók és a rendszerüzemeltetők az automatizálás révén jelentős mértékben befolyásolhatják az energiafogyasztást. A HVAC makrók és más e!COCKPIT funkcióblokkok használatával lehetőség nyílik az épületgépészeti rendszeregységek egy összefüggő rendszerbe integrálása, amely ezáltal hatékonyan és gazdaságosan üzemeltethető.

Előnyök a WAGO HVAC makrók használatának:

    • költségmegtakarítás, jó ár/érték arány a beszerzés és üzemeltetés során is.
    • világszerte elfogadott
    • használatra kész makrók
    • a rendszer később is bővíthető, módosítható
    • szabványos KNX buszrendszer támogatása

 

A blogcikk később folytatódik, így hamarosan rátérünk a különböző makrók típusaira, funkciójukra, használatukra.