Betöltés…
WAGO Hungária

CoDeSys v3.5 – egy régi-új ismerős a WAGO-nál

Akik már régebb óta foglalkoznak a WAGO cég programozható vezérlőivel, azaz a jól ismert WAGO I/O SYSTEM termékeivel, azok számára talán nem okoz nagy meglepetést a hír, miszerint a legújabb vezérlő szintén CoDeSys alapokon programozható. Akik még csak nemrég kerültek kapcsolatba a WAGO automatizálási termékeivel, és azok közül is az új Compac Controller 100-zal, szintén örömmel dőlhetnek hátra, hiszen egy széles körben ismert és elismert fejlesztőkörnyezet adja a hátteret a programfejlesztésnek, ami nem más, mint a CoDeSys v3.5-ös verziója.

A CODESYS Development System IEC 61131-3 programozó eszköz a CODESYS szoftverplatform magját képezi az ipari automatizálási technológiai feladatokhoz. A mozgásvezérlésre, vizualizációkra és terepibusz-csatlakozásokra vonatkozó további, integrált megoldásokkal a szokásos gyakorlati követelményeket egy rendszerben fedezik. A Codesys V3.5 SP17-ben egy jelentős szerkezetbeli különbség is felfedezhető a korábbi verziókhoz képest. Korábban a programozási rendszer funkcióinak nagy része összekapcsoltan, egyetlen telepítőbe volt kötve. Csak a Codesys SoftMotion valamint a CoDesys Professional Developer Edition fizetős kiegészítői voltak külön. A szerkezetátalakítás során ez a modularizáció tovább lett terjesztve az alapfunkciókra. Ennek eredményeként a legtöbb programozási nyelv-szerkesztő, terepibusz konfigurátor és kódgenerátor már le van töltve a saját kiegészítőire. Ugyanez vonatkozik a nagyszabású szolgáltatásokra, mint például a vizualizáció vagy szimbólumkonfiguráció, hogy két példát említsünk. A magban megmaradtak a fontos infrastrukturális funkciók, mint például a felhasználói felület keretrendszere (menürendszer, navigátor, üzenetnézet stb.), a fordítófelület, valamint a projektkezeléshez és a vezérlőkkel való kommunikációhoz szükséges komponensek. Meg kell említeni, hogy a jövőben még több rész kerülhet a magból külön kiegészítőkbe. Ezt a modularizációt elsősorban az egyes komponensek verzióciklusainak elkülönítésére fogják használni. A múltban szükség volt arra, hogy a Codesys teljes fejlesztőcsomagját az új funkciók és új fejlesztések tekintetében minden évben egyetlen dátumra (nevezetesen egy szervizcsomag kiadási dátumára) lehessen közelíteni. Azok a funkciók, amelyek még hiányosak voltak szervizcsomagjuk elhalasztásához vezettek. Az ütemtervebe egyértelműen nem illeszkedő funkciók egy teljes évvel később kerülhettek kiadásra. Így a Codesys-nek a saját érdekében, valamint minden Codesys felhasználó érdekében szüntették meg ezt az összekapcsolódást, hogy a jövőben az egyes kiegészítőket külön-külön tudják verziózni és kiadni.

A Codesys felhasználók számára számos azonnali és jelentős előnnyel jár:

  • A funkciók a befejezés után azonnal megjelennek, és a lehető leghamarabb elérhetők
  • A bővítmények béta verziói biztosíthatók az érdeklődő felhasználóknak, hogy lehetőségük legyen a pontos visszajelzésre. Ennek során egy ilyen béta verzió futtatható egyébként stabil környezetben
  • A szükségtelen kiegészítők eltávolíthatók, ami mind a tárhely, mind az általános teljesítmény szempontjából jó.