Betöltés…
WAGO Hungária

WAGO EasyLife: Létezhet-e családi ház manapság okos funkciók nélkül? 

Létezhet-e családi ház manapság okos funkciók nélkül? 

A válasz egyértelműen mutat abba az irányba, hogy nem. Legyen szó meglévő épületről – bár utólag mindig nagyobb kihívás az „okosítás” kivitelezése – vagy legyen szó építkezésről, a tervező asztalon már szerves részét képezik a leendő épület működtetésének a különböző okos eszközök, amelyek egy-egy funkció működtetéséért felelősek. A kiválasztás nem is olyan egyszerű, egyre nagyobb körültekintést igényel a különböző gyártók smart eszközei közötti eligazodás. És mindez történik annak reményében, hogy majd a végeredmény leginkább kényelmünket, biztonságunkat és nem utolsó sorban otthonunk gazdaságos működését fogja szolgálni. Tapasztalattal rendelkező szakemberek számára sem jelent mindig egyszerű feladatot a különböző gyártók okos rendszereinek szakszerű összeválogatása, mert a különböző rendszerek egymásra való ráhatása nem minden esetben könnyű feladat.  

Mit is jelent ez? 

Képzeljük el, hogy a házunkba „A” gyártó termékeként került beépítésre az árnyékoló rendszer, a saját vezérlőjével és kezelőszerveivel. A „B” gyártó termékei felelősek a világítási rendszer működéséért, ahol a lámpák tetszőlegesen kapcsolhatók, fényerejük változtatható, esetleg világítási képek definiálhatók. A világítási rendszer kezelője szintén a falon kap helyet az árnyékolórendszer nyomógombjai mellett. Ezek után már csak „C” gyártó kezelőjét kell elhelyezni a kapcsolók mellé, amellyel majd a hőmérsékletet fogom tudni szabályozni. Jobb esetben mindegyik gyártó a saját rendszeréhez biztosít telefonos applikációt, de ha például távolról szeretném ellenőrizni az okos rendszerek állapotát, az időigényes feladattá válik, és a falon elhelyezett kapcsolók sem fognak esztétikus látványt nyújtani.  

A WAGO EasyLife okosotthon rendszere ezt a problémát igyekszik orvosolni egy PLC alapú intelligens vezérlővel, amely képes a példában említett „A”, „B” és „C” gyártók okos eszközeit (szenzorjait, beavatkozóit) egyaránt kezelni, és egy közös felület alá integrálni, megteremtve közöttük a logikai vagy buszkommunikációs kapcsolatot. Az épületautomatizálásban használatos buszkommunikációs standardok, úgy, mint a MODBUS, DALI, KNX szélesítik azoknak az eszközöknek a listáját, amelyeket integrálhatunk az okosotthon rendszerünkbe. Így még több gyártó termékei közül lehet válogatni és ezáltal még nagyobb lehetőség nyílik a célnak és igényeknek megfelelő termék kiválasztására.  

Az EasyLife okosotthon rendszer elsősorban az otthonunk világítási, árnyékolási, hűtési és fűtési rendszerét tudja vezérelni. A rendszer beüzemelése során nincs szükség programozásra, a funkciókat paraméterezéssel, egy tudjuk beállítani. A paraméterező szoftver használata kétnapos oktatás után megtanulható. A fejlesztés során a gyors és könnyű installáció volt a cél. A paraméterek helyes beállítása és a PLC-be történő feltöltése után a telefonra telepíthető applikáció fogja a végfelhasználók számára biztosítani a kezelőfelületet, amelynek a használatát intuitív módon bárki elsajátíthatja.  

A rendszer működésének részleteiért látogasson el a következő weboldalra:  

https://www.wago.com/hu/easylife-okosotthon-vezerles 

https://controlblog.hu/2021/11/08/wago-easy-life-okosotthon/